Å skape en vakker hage

bladÅ skape en vakker hage er en kunst i seg selv. Landskapsarkitekter og gartnermestere kjemper hvert år om å lage den flotteste hagen, men nå kan du også selv lage en vakker hage hjemme hos deg. Her får du noen gode tips om hvordan din hage kan bli helt spesiell!

Lys gir liv!

Hva er vel mer vakkert enn at hagen din våkner om morgenen med solen skinnende på seg, eller at plantene dine stråler av gløden fra varm bakgrunnsbelysning om kvelden? Og hvem kan nekte for at lys gir plantene liv? Lys og skygge endrer måten fargene fungerer sammen. Selv om du ikke kan kontrollere naturlig lys, kan du allikevel være med på å sette stemningen med effekter. Hagelys har samme effekt som varme farger – det er visuelt flott å se på og fremhever samtidig objektet. Agnbøk er spesielt vakker sammen med kunstig lys, og gjør også at hagen din virker større.

Skap kontraster

Et landskap uten sterke, kontrasterende former blir like forvirrende som en melodi uten rytme. Formen på planter og andre gjenstander i hagen kan gi en arkitektonisk interesse, men kontraster er i seg selv en fantastisk effekt. Et sted i hagen kan du legge vekt på runde former, mens et annet sted kan du ha fokus på kvadrater og kanter. Dette skaper følelsen av en kreativ hage!

Farger

Når du besøker en hage, er det fargene som forfører deg, sammen med formene og lyset. Fargene fremkaller også en herlig sinnsstemning, og kan være med på å gjenspeile årstiden man er inne i. Selv om blomstene om sommeren fungerer som juvelene i hagen, kan høstbladene på utvalgte trær imponere like mye. Velg derfor planter og trær som gir hagen din farge hele året. Noen planter blomstrer tidlig på våren, mens blader blir røde og oransje på høsten. Slik får du en fantastisk vakker hage, nesten hele året.